25 Eylül 2007

Hayvan sevgisi testi.

Dünyayı paylaştığımız arkadaşlarımızdır onlar. Hayatımıza kimi zaman anlam katar kimi zaman da hayatın kendisidir onlar. Hayvanlara bağlı bir hayat sürdüğümüz halde, çoğunluk göz ardı ederiz onları. Bazen evimizin neşe kaynağıdır bazen de temel gıdamız. Yaratılmışların en şereflisi insan dahi olsa, yaratılmaya değer olduklarından, hayvanlar da değerlidir. Üzerlerine düşen görevi yapar onlar. Bize düşen ise insanlık şerefini korumak ve ders almak her canlıdan insanlığa dair...

SORULAR

1- Pencerenin kenarına konan kuşlara.........................
a-) Hiç hoş bakmıyorum
b-) Yem veriyorum
c-) Ne yapmalı ki!

2- Hayvanları daha ziyade .........................severim
a-) Doğal ortamlarında
b-) Evde
c-) Yemeklerde

3- Yaralı bir kedi gördünüz.........................
a-) Birilerine söylerim
b-) Üzülürüm
c-) Hemen müdahale ederim

4- Avlanmak.........................
a-) Gayet normal
b-) Vahşilik
c-) Spor olarak güzel

5- Evde kedi.........................
a-) Beslenmeli
b-) Oladabilir
c-) Beslenmemeli

6- Kafes hayvanları.........................
a-) Bakımı zor
b-) Salın gitsinler
c-) Çok sevimli oluyor

7- Komşunuz tatile gitti ve kuşlarını emanet olarak size bırakmak istedi.........................
a-) Kabul etmem
b-) Memnuniyetle bakarım
c-) Endişelenirim

8- Evde kuş besliyorsunuz ve kuşlara alerjiniz olduğunu öğrendiniz.........................
a-) Onlardan vazgeçemem
b-) Tedavi olmayı denerim
c-) Canımdan kıymetli mi?

9- Hiç ummadığınız birisinden manevi darbe yediniz.........................
a-) Kahrolurum
b-) Karşılık veririm
c-) İnsanlık hali normaldir

10- Arkadaşınızla randevuleştiniz ama mühim bir işiniz çıktı.........................
a-) Randevuyu iptal ederim
b-) Söz sözdür
c-) Daha sonra görüşsek olmaz mı?

DEĞERLENDİRME
16 puan ve altı
İnsanlığınızın hakkını veriyorsunuz. İnsan olmak; yaratılmış tüm canlılara dair bir vicdan ve sorumluluk taşımayı da beraberinde getirir. Dünya üzerindeki tüm yaratılmışların sorumluluğunu hissetmek ne kadar ağır ise mükafatı da o kadar büyük. Kolaya değil zora talip olanlar bilmelidirler ki güzellikler kolay elde edilmez. Sabır ve mücadele, söylemesi kolay da olsa...

17-23 puan
İnsan olarak yaratılmış olmak hakikaten de şükredilecek en önemli şey. Hiç yaratılmamış olmaktansa bir ot olmak dahi güzeldir ama insanlığa layık görüldüğümüz için halimize binlerce şükretmeliyiz. Ve unutmamalı ki insan olarak yaratılmak hayvandan aşağı olmamak anlamına gelmez. Bu mertebeyi korumalı ve yükseltmenin yollarını aramalıyız.

24 puan ve üstü
Hayata dair fikirleriniz ile hareketleriniz tam manası ile örtüşmüyor. Özde ve sözde dengeyi yakaladığınız takdir de zihninizdeki insanlık kavramına yeni bir boyut getirmiş olacaksınız. İnsanlar kadar hayvanları da severseniz, göreceksiniz ki kimi hayvanlar kimi insanlardan daha da ehemmiyetli. Yaşadığımız şu döngüde tüm canlıları fark edin ve gönlünüzü onlara da açın. Siz buna değersiniz...

PUAN TABLOSU
.......a b c
1.....3 1 2
2.....1 2 3
3.....2 3 1
4.....3 1 2
5.....1 2 3
6.....2 3 1
7.....3 1 2
8.....1 2 3
9.....2 3 1
10....3 1 2

Pappilon

Kökeni: Küçük kontinental spaniel ile aynı kökenden gelir.
Tanımı: Düşük kulaklı küçük kontinental spanielin aksine papillon ya da kelebek köpek, yanlara doğru açık dik kulaklara sahiptir. Bu özellik ona bir kelebek görünümü verir. Kulaklarının içi yumuşak ve dalgalı tüylerle. dışı ise saçaklı tüylerle kaplıdır. Kulaklarının biçimini koruması için bu köpeği küçük kontinental spaniel ile çiftleştirmemek gerekir. İkisinin çiftleşmesinden oluşan yavrular kulaklarının özelliği nedeniyle kusurlu sayılırlar. Pappilon, zarif, sporcu bir küçük köpektir.
Yükseklik: 28 cm. Ağırlık: 4.1-4.5 kg. Tüyleri, siyah ve beyaz, kahverengi ve beyaz ya da siyah ve beyaz çizgili olabilir. Özel bakım gerektirir.
Kişiliği: Dengeli, itaatkar, sessiz.
Özelliği: En cana yakın insan dostudur; küçük olmasına rağmen dayanıklı ve uyumludur.

İguana


İguanalar bir çeşit kertenkeledir. Çok vahşi ve korkutucu görünüşleri vardır. İri türlerin den bazıları, acayip görünüşlerinden dolayı "Cin Ejderi " diye sirklerde halka gösterilir.
Aslında onlar hiç de göründükleri gibi değildir. Zararsız, hatta çekingendirler. Güneş altına yatıp, hayatın tadını çıkartırlar. Güneş onlara bir lamba ve en güzel ısıtıcıdır.
İguanaların yiyecekleri; çiçekler, kiraz, çilek gibi kabuksuz meyveler ve böceklerdir. Uzun kuyrukları vardır. Sırtlarından kuyruklarına kadar uzanan dikenli taraklara sahiptirler.
Memleketleri Güney ve Kuzey Amerika'nın sıcak bölgeleridir. Bazılarının renkleri koyu olduğu için, kayalıkların rengine uyar, kendilerini gizleyebilirler. Bir kısmı ise, açık ve parlak renklidir. Bukalemun gibi renk değiştirenleri de vardır.
Belki de şaşıracaksınız. İçlerinden bir türünün garip bir mahareti vardır : Ciğerlerini hava ile doldurarak hacmini o kadar genişletebilir ki, normal hacminin bir-buçuk misline ulaşır!
Boyları da 15 santim ile 2 metre arasında değişir

EN'ler

En büyük balık

Dünyanın en büyük balığı “balina köpek balığı” (Rhincodon typus)’dır. Okyanusların sıcak sularında yaşayan bu balık hakkında 17–18 m.’lik boylara ulaşabileceği iddiaları varsa da kesin olarak ölçülerek belgelenmiş resmi kayıtlara göre 12,65 m. uzunluğa ve 7 m.’lik vücut çevresine sahip olduğudur. 11 Kasım 1949’da yakalanan bu köpek balığının ağırlığı ise imkânsızlık sebebiyle ölçülememiş, ancak 15–21 ton arasında olabileceği tahmin edilmiştir. Muazzam görünüşüne rağmen zararsız olan bu tür, sürü halinde yaşayarak büyük kütleler teşkil eden küçük balık ve kabuklu hayvanlar gibi plankton dediğimiz çok küçük canlılarla beslenir. Dünyanın ikinci büyük balığı ise “büyük camgöz köpek balığı” (Cetorhinus maximus)dır. Bu türün de gerçekten ölçülmüş en büyük ferdi 12,30 metre boyundadır. Bu tür de diğeri gibi saldırgan değildir ve küçük canlılarla beslenir.

En büyük yırtıcı

En büyük yırtıcı balık olma rekoru Jaws filminin de kahramanı olan “büyük beyaz köpek balığı” veya beyaz “noktalı köpek balığı” (Carcharodon carcharias)dır. Kuzey Amerika’nın serin ve sıcak sularında, Güney Afrika, Güney ve Batı Avustralya, Yeni Zelanda, Şili ve Japon denizlerinde bulunduğu gibi Adriyatik sahilleri başta olmak üzere Akdeniz’de de görüldüğü bildirilmiştir. Dişilerinin erkeklerinden daha büyük olduğu bu türde 1945 yılında yakalanan bir dişi 6,4 m. uzunlukta ve 3314 kg. ağırlıkta ölçülmüştür.



En uzun kemikli balık

Yukarıda verdiğimiz rakamlar kıkırdaklı balıklar sınıfına aittir. Kemikli balıkların boyca en büyüğü ise “kürek balığı” (Regalecus glesne)’dır. Sıcak ve tropikal denizlerde yaşayan kürek balığının boyunun 15,2 m. olduğu tahmin ediliyordu. Birçok uzmanın gözlemine dayanan ve kabul edilen bu rakam balık yakalanamadığı için resmileşemedi. Yakalanarak boyu kesin olarak ölçülmüş bir örnek ise 7,6 m. boyunda ve 272 kg. ağırlığındadır.

En geniş vücutlu ve ağır kemikli balık

Bütün tropikal ve subtropikal sıcak sularda bulunan “güneş balığı” (Mola mola)’nın 1908 yılında yakalanan bir örneğinin burun ucundan kuyruğuna kadar olan boyu 3,1 m. olduğu halde sırt-karın istikametindeki genişliği 4,26 m. ağırlığı ise 2235 kg. olarak ölçülmüştür.

Denizde yaşadıkları halde yumurta bırakmak için nehirlere de giren mersin balıklarının en büyüğü olan “mersin morinası” (Huso huso) Karadeniz, Hazar denizi ve bunlara bağlı nehirlerde yaşamaktadır. 1827 yılında Volga nehrinin denize döküldüğü kısımda yakalanan yumurtalarını henüz dökmemiş bir dişi mersin morinasının boyu 7,3 m. , ağırlığı ise 1474 kg. olarak ölçülmüştür.

En büyük tatlı su balıkları

Tatlı su balıkları içindeki büyüklük rekoru Rusya’nın Dinyeper nehrinde yakalanan bir yayın balığına (Silurus glanis) aittir. Bu balığın boyu 4,57 m. ağırlığı ise 336.3 kg. olarak ölçülmüştür.

Bütün hayatını iç sularda geçiren ve nadir olarak bulunan en büyük balık Pangasianodon gigas’dır. Sadece Mekong nehrinde ve kollarında (Çin, Laos, Kamboçya, Tayland) bulunan bu türün bir örneği 3 m. boyunda ve 242 kg. ağırlığındaydı.

ABD ve Kanada’dan geçen Columbia nehrinde yaşayan ve 1912 yılında yakalanan bir mersin balığının (Acipenser transmontanus) boyu 3,8 m., ağırlığı ise 580 kg. olarak ölçülmüştür.

Amazon ve Güney Amerika’nın diğer nehirlerinde yaşayan arapayma veya pirarucu olarak bilinen tür (Arapaima gigas) sık sık dünyanın en büyük tatlı su balığı olarak ilan edilmesine rağmen inanılabilecek seviyedeki bir rekora göre en büyük boyu 2,48 m., ağırlığı ise 147 kg. ulaşmaktadır.

En uzun yılan balığı ise Avustralya’da yaşayan Gymnothorax fiavimarginatus türüdür. Bu türe ait 3,7 m. boyunda bir örnek yakalanmıştır.

En küçük balık

En küçük balık rekoru (ve aynı zamanda en küçük omurgalı hayvan) kemikli balıklardan “cüce kaya balığına” (Trimmatom nanus) aittir. Hint okyanusu’nun ortalarındaki Chagos adalarında bulunan bu balıkların erkeklerinin ortalama uzunluğu 8,6 mm., dişilerin ise 8,9 mm.’dir. Son zamanlarda keşfedilen ve Yunanistan’ın batı kısımlarında yaşayan diğer bir tür kaya balığı (Economidichthys trichonis) da ikinci küçük balık olup dişilerinin boyu 2.7 cm.’dir.

En küçük kıkırdaklı balık

Cüce köpek balığı (Squaliolus laticaudatus) büyük bir ihtimalle dünyanın en küçük köpekbalığıdır. Tropikal suların dibinde geniş bir şekilde dağılan bu türden yetişkin bir erkeğin boyu 15 cm., dişinin boyu ise 18 cm. gelmektedir. Yaşlı bir yetişkinin uzunluğu ise en fazla 25 cm. kadardır.

En küçük tatlı su balığı

En kısa boylu ve en hafif tatlı su balığı cüce pigme kaya balığı (Pandaka pygmaea)’dır. Renksiz ve aşağı yukarı şeffaf olan bu tür, Filipinlede Luzon gölü’nde yaşamakta olup erkeklerinin boyu 7,5- 9,9 mm., ağırlığı ise 0,004-0,005 gr.’dır.

En hafif omurgalı

Balıkların ve omurgalıların da en hafifi olan cüce kaya balıklarından Samoa’da yaşayan Schindleria praematurus’dur. Ağırlığı sadece 0,002 gram olan bu türün boyu 12–19 mm.’dir.

En güçlü ısırık

Bahamada Lerner deniz laboratuarında çene gücü ölçme aletiyle yapılan deneyde esmer köpek balığı (Carcharhinus obscurus)’nın çeneleri arasında 60 kg .’lık güç ortaya çıktığı ölçülmüştür. Bu çene gücüyle ısırdığında dişleri arasında oluşan basıncın ise 3 ton/cm2 olduğu görülmüştür. Büyük beyaz köpek balığının (Charcharodon carcharias) ısırığının çok daha güçlü olduğu bilinmektedir, ancak şimdiye kadar ölçülememiştir.

En hızlı balık

Bir kılıç balığı türü olan İstiophorus platypterus’un azami hızı saatte 100 km.’nin üzerindedir. Bir kılıç balığı ile yapılan ölçmede 91 metreyi üç saniyede katettiği ölçülerek saatte 109 km.’lik bir hıza ulaştığı hesaplanmıştır.

Bir ton balığı türü (Thunnus thynnus) ise ikinciliği elinde tutmakta ve saatte 104 km.’lik hıza ulaşacak ani sıçramalar yapabilmektedir.

En yavaş balık

Deniziğneleri familyasının 35 kadar türü vardır. Bu familyanın bir üyesi olan cüce denizatı (Hippocampus zosrerae)’ nın hızı hiçbir zaman saatte 16 metreyi geçemez.

En uzun göç

Balıkların bazısı üreme sahaları ile beslenme sahaları arasında düzenli göçler yaparlar.

Ton balığı (Thunnus thynnus) en uzun mesafeye göç eden tür olarak bilinir. 1958 yılında Baja California’dan (Meksika) işaretlenerek salınan örneklerden biri 1963 yılında Tokyonun (Japonya) 483 km. güneyinde yakalanmıştır. Bu seyahat boyunca balığın ağırlığı 16 kg.’dan 121 kg.’a çıkmıştır.

En uzun uçuş

Uçan balıkların (Exocoetidae) bazılarının zaman zaman, özellikle de yırtıcılardan kaçtıkları durumlarda sudan dışarı çıkarak 30–40 saniye havada yol aldıkları ve bu esnada 10 m. yükseğe kadar çıktıkları ve 400 m.’lik bir mesafeyi aştıkları tesbit edilmiştir. Havada yol alma mesafesi rüzgârın ve dalgaların şiddetine ve yönüne bağlı olduğundan bütün faktörlerin sabit tutulduğu bir hesaplama henüz mümkün olmamıştır. Sudan sıçradıklarındaki hızlarının da saatte 30 km. olduğu ölçülmüştür.

En yaşlı

Balıkların yaban hayatındaki yaşlarını takib etmek çok zor olduğundan en kesin tesbit akvaryumlarda yapılabilir. 1860 yılında Kuzey Atlantik’te Sargasso denizinde doğan ve üç yaşında iken bir nehirde yakalanan Avrupa yılan balığı (Angulila angulila) 1948 yılında 88 yaşındayken İsveç’te bir müzenin akvaryumunda ölmüştür. Balıkların pullarındaki, denge taşlarındaki ve bazı kemiklerindeki mevsimlik büyüme halkalarını sayarak yaşlarını doğruya çok yakın tahmin etmek de mümkündür. Kuzey Amerika’da yaşayan göl mersin balığı (Acipenser fulvescens) yaban ortamında en uzun yaşamış balıktır. Yüzgeç ışınlarındaki büyüme halkaları sayılarak yaşı hesaplanan bir mersin balığının 82 yaşında olduğu tesbit edilmiştir.

En kısa ömürlü

En kısa hayat süren balık Afrika’da yaşayan Aplocheilidae familyasına dahil bir tür olup muhtemelen 8 ay ömür sürer.

En derinde yaşayan

Brotulidae familyasından Bassogigas cinsi en derinde yaşayan omurgalılar olarak bilinirler. Bunlardan 16,5 cm. uzunluğundaki Bassogigas profundissimus türü 1970 Nisanında Dr. Gilbert L. Voss tarafından Atlantik’teki Puerto Rico çukurluğunda 8300 metre derinlikte yakalanmıştır.

Dr. Jacques Piccard ve Lt Don Walsh tarafından Trieste isimli derin deniz araştırma aracıyla Batı Pasifik’de Mariana çukurunda 24 Ocak 1960 da yapılan bir çalışmada ise 10,918 m. derinlikte dil balığına benzer, 33 cm. boyunda bir balık bulunduğu rapor edilmiştir. Geçici olarak Chascanopsetta lugubris olarak teşhis edilen bu balığa rağmen otoritelerin çoğu hâlâ en derinde yaşayan omurgalı olarak Bassogigas cinsini kabul etmektedirler.

En yüksekte yaşayan

Dünyanın en yüksek yerinde yaşayan balık “Tibet çopra balığı (Cobitidae familyasından) olup Himalayalarda 5200 m. yükseklikte yaşamaktadır.

En çok yumurtlayan

Güneş balığı (Mola mola) milyonlarca yumurta yapar. Her biri aşağı yukarı 1,3 mm. çapında olan bu yumurtalardan 1,37 m. boyundaki bir dişinin rekor olarak 300 milyon yumurta taşıdığı görülmüştür.

En az yumurtlayan

Batı Afrika’da Tanganika gölünde yaşayan ve kuluçka müddetince yumurtalarını ağızlarında koruyan Cichlidae familyasından Tropheus moorii türü normal bir üreme döneminde yedi veya da ha az yumurta yapar.

En büyük yumurta

Balıkların en büyüğü olan Balina köpek balığının (Rhincodon thypus) yumurtası da balıklar içinde en büyük yumurta rekoruna sahiptir. Bu dev yumurtanın ebadı 30,5 x 14 x 8,9 cm’dir. 1953 yılında bulunan böyle bir yumurta içindeki embriyonun boyu 35 cm.’yi bulmaktaydı.

En iyi koku alan balık

Köpek balıkları en iyi koku duyusuna sahip olan balıklardır. Çok uzak mesafelerden diğer balıklara nazaran çok yüksek bir hassasiyetle kokuları duyarlar. Araştırmalar neticesinde, sıvının içine karışan 100 milyonda bir oranındaki kan kokusunu hissedebildikleri anlaşılmıştır.

15 Eylül 2007

Uzun Göl


Karadeniz Gizemi 2. Dönem 1. Gezisi Uzungöl Tabiat Parkı ve ÖÇK (Özel Çevre Koruma Alanına)
21 EKİM 2007 - Pazar
günü yapılacaktır.

Detaylı bilgi için
Karadeniz Gizemi