07 Kasım 2007

Yeni bir gezegen keşfedildi

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) bilim adamları, dünyamıza 41 ışık yılı uzaklıkta yeni bir gezegen keşfetti. Yeni gezegen Dünya'dan 45 kat daha büyük ve Satürn'e benziyor

BBC'nin haberine göre, yeni gezegen Dünya'dan 45 kat daha büyük ve Satürn'e benziyor. Astronomların güneş sistemimiz dışında bulduğu 250. gezegen olan yeni keşif, kendi güneşi 55 Cancri'in etrafında daha önce bulunan 4 gezegenle birlikte hareket ediyor. Bilim adamları, yeni gezegenin 55 Cancril ile olan mesafesinin, Güneş ve Dünya arasındaki mesafeye yakın olduğunu belirtiyor.

Uzmanlar, yörüngesinde 5 gezegen belirlenen yıldızın kendi güneşimize çok fazla benzediğini, yaklaşık aynı boyutta ve yaşta olduğunu belirterek, ''Gezegenlerle dolu bir sistem gibi görünüyor'' açıklamasını yaptı. Gökbilimcilerin, bu 5 gezegeni keşfinin 18 yıl aldığı kaydedildi.
California Üniversitesi'nden Profesör Geoff Marcy, bulunan yeni gezegenin Dünya'ya yada Venüs'e de benzeyebileceğini, zaman ilerledikçe ve teknoloji geliştikçe bu soruların yanıtlarını bulabileceklerini aktardı.

Marcy, dünya üzerindeki gelişmiş teleskoplarla uzak galaksilerde ancak Jüpiter büyüklüğündeki gezegenleri tespit edebildiklerini belirterek, "Belki orada Dünya'nın büyüklüğünde gezegenler de var. Ancak biz elimizdeki teknolojiyle Neptün, Satürn ve Jüpiter büyüklüğünde gezegenleri görebiliyoruz. Orada gerçekten neler var emin değiliz" yorumunu yaptı.
Araştırmacılar, yeni keşifler sayesinde gezegenlerle dolu bizimki gibi bir sürü güneş sistemi olabileceğinin ortaya koyulduğunu dile getiriyor.

Kaynak
for english

Hiç yorum yok: