27 Nisan 2007

Yeleli Tavşan

Yeleli tavşan adından da anlaşılacağı gibi yelesi ile ünlenmiştir başının etrafındaki yele adı verilen tüyler ile çevrilidir bazen bu tüyler arka bacaklarının üstün dede bulunur ağırlıkları1000 -1300 gr arasında değişmektedir dişilerin gebelik süresi 30–35 gün yavru sayısı 4–6 adet arasındadır.

Doğum yapacak dişi tavşanın yanına sandık veya başka bir malzemeden içine girip yavrulayacağı doğum kutusu yapılmalı içine kuru ot veya saman konulmalıdır. Tavşan bunun üzerine kendi karın ve göğüs tüylerini yolarak yuva hazırlar. Yavrular doğduktan sonra sık sık elimize almamız anneyi rahatsız eder yavrular büyüyünceye kadar elimize almamız gerekir.

Tavşanlara yiyecek olarak arpa, yulaf, buğday, yonca, fiğ, çayır otu verilebilir. Ayrıca kuzu besi yemi özellikle yavruların gelişimi için faydalıdır.

Senelerden beri yanlış bilinen bir konuda tavşanların kulaklarından tutulup taşınmasıdır. Kulaktan tutmak hem hayvana acı verir hem de vücudunda zarara ve strese yol açar. Tavşanlar asla kulaktan tutularak taşınmalıdır. Sağ el ile omuz derisinden tutup sol el ile de alt tarafından desteklenmelidir
Kaynak