Yoğunluk içerisinde geçen günlerde yorgunluğu işlemeyi düşündüm aslında. Koştumaca içerisinde bir ay nasıl geçti anlayamadım bile. Geriye bir dolu yenilikler kaldı, paylaşılmak üzere not edildi deftere... 5-9 Mart tarihleri arasında TÜYAP Expomed Labtek 2009 Fuarına katıldım. Fuarın açılışından son gününe kadar bulunduğum tıp fuarında, ülkemizde hatırı sayılır tüm medikal firmalar yerlerini almışlardı. Bu tip fuarların çok faydalı yönleri var, öncelikle sektör hakkında bilgi sahbi olma imkanı yakalıyorsunuz, sonra yenilikleri öğreniyorsunuz. Ama eksik olan şey tanıtımdan kaynaklanıyor. Bir de isteyen tüm sağlık çalışanları katılabilmeli. Böyle olduğunda çok daha faydalı olur bence, gerçi hastanelerde gerekli birimlere iletiliyor ve genelde satın alma, hastane müdürü ve başhekimler ziyaret ediyorlar ki firmaların hedef kitleleri de zaten onlar.
Fuardan bir dolu yenilikle karşılaştım, şaşırdığım çok şey oldu. Ya da hayatımda ne işe yereyacağını hiç duymadığım cihazlarla karşılaştım. Birçok kişi ile tanıştım, en güzeli de geçen sene karşılaştığım bir bayan ile bu yıl karşılaştığımızda hatırlamama olan sevinciydi. Hatırlanmak ne de güzel bir duygu anladım. Kısa notlarımı eklemek istiyorum yenilikleri paylaşmak adına:
*Boyunlukların yeni modelleri çıkmış kişilerin boyunlarına özel tasarlanıyor. Çocuklara uygun boyunluklarda yapılmış.Böylece daha rahat edilebilecek, çeneyi zorlamayacak.
*Laboratuar tüplerinin üzerine etiketi otomatik yapıştıran bir alet çıkarılmış, yanlışlıkları önlemek için çok kullanışlı. Siz tüpleri alıp, hemen kan alabilirsiniz, işte bu kadar basit.
*Hastanelerde tek kullanımlık kıyafet dönemi başlıyor. Yakında her yerde görmeye başlayacaksınız.
*6 motorlu yataklar üretildi, 6 noktadan çalıştırılıyor. Bu sayede uzun süre yatan hastalar daha rahat edebilecek.
*Uzun süreli operasyonlardan sonra hastalarda sıklıkla karşılaşılan emboliye önlem olarak antikoagulan kullanılması gerekliliği üzerine sohbet ettiğim Prof. Dr. İsmail Savaş, acil servise gelen hastalarda yan ve göğüs ağrısı olanlarda ilk akla infarktüs geldiği ancak embolinin atlandığını söyledi. Sizde de uzun dönem hareketsizlik olduğunda nefes almanızda zorluk, göğüs ağrısı gibi şikayetlerde, hekimlerin aklına gelmeyen soruyu siz sorun "Emboli olabilir mi" diye.
*Sağlık çalışanlarına açılan davalar ile gündeme gelen Malpraktis hakkında bilgi aldığım Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamit Hancı, sağlık çalışanlarının son dönemlerde yüksek rakamlarda ceza ödediğini söyledi. Bu konu hakkında sürekli seminerler ve bilgilendirme toplantıları düzenlediklerini iletti. Sağlık çalışanı arkadaşlar haklarınızı lütfen iyi öğrenin.
16 Nisan Biyologlar Günü olarak kutlanmaya başlanmasının mutluluğu ayrı güzel. Ancak bugüne özel bir tören yapılmıyor malesef. Hatta birçok insan "Biyolog" kelimesinin anlamını bilmiyor bile. Bu bağlamda, hem iş statümüzü hem de adımızı duyurmak adına derginin olması, sitemizin takip edilmesi, derneklerimizin bu anlamda çalışma yapması mutluluk verici bir durum. Günümüz kutlu olsun...
Dilerim paylaştıklarım sizlerinde işine yarar. Bana missbiyolog@yahoo.com adresinden düşüncelerinizi, merak ettiklerinizi yazabilirsiniz. Paylaşmak aslolan öyle değil mi...
Sevgiyle kalın...