21 Aralık 2006

Turkiye’nin en gizemli canlisi icin proje

Avcilik ve yasam ortamlarinin yok edilmesi nedeniyle soyunun tamamen tukendigi dusunulen Anadolu Parsi’nin (Panthera pardus tulliana), son bireylerinin Dogu Toroslar’da yasadigi
tahmin ediliyor.

Doga Dernegi Proje sorumlusu Ozgun Emre Can, "Anadolu Parsinin Kesfi" baslikli bir proje yuruttuklerini soyledi. Can, proje ile Turkiye’nin en gizemli ve efsanevi canlisi Anadolu parsinin yasadigi alanin kesfedilmesi ve neslinin yok olmaktan kurtarilmasinin amaclandigini anlatti. Parsin yasadigi dusunulen alanlarda turun yasam dongusu dikkate alinarak arazi calismalari yapilacagini belirten Ozgun Emre Can, arazi calismalari kapsaminda yorede yasayan insanlarin konu hakkindaki bilgisinin anketler araciligiyla toplanacagini soyledi.

Yapilan arastirmalar isiginda turun goruntulenmesi icin "foto-kapan" ve kamera sistemleri hazirlanacagini ifade eden Can, Anadolu parsinin kesfedildigi alanda, ture zarar vermeyecek calisma sistemi gelistirilerek ilk defa goruntulenecegini bildirdi. Can, proje butcesinin 84 bin 348 YTL oldugunu anlatarak, cekilecek goruntulerle Anadolu parsini tanitici kisa bir film hazirlayacaklarini kaydetti.

Hiç yorum yok: