17 Şubat 2008

Akreditasyon hız kazanıyor

Yeni bir haftada yine merhaba,
Bu haftanız nasıl geçti? Benim yoğundu her zaman ki gibi. Bu hafta neler öğrendim kısaca paylaşayım;

* Fitoterapötik ilaçlar ülkemizde yanlış biliniyor. Aslında normal ilaç gibi reçete edilebiliyor. Yan etkisi sentetik ilaçlara benziyor. Ancak etken madde içeriği çok geniş olduğu için doktorların bu konu üzerine eğitim almaları gerekiyor. Unutmadan içtiğimiz çaylarda tıbbi anlamda tedavi amaçlı çaylardan değiller, zaten Türkiye'de böyle bir çay yok!


*İnvaziv kalp ameliyatları hakkında bilginiz var mı? Artık o kadar kolaylaştı ki kalp ameliyatları, kaburgayı kırmadan ve tüm göğüsü karına kadar açmadan müdahale edilebiliyor. Kalp robotunun ülkemizde hizmete geçmesiyle, birçok kolaylığı beraberinde getirecek.İnfeksiyon oranı daha da düşecek.Hastalar daha çabuk ayağa kalkabilecek.

*Keratoplasti yani, kornea nakli ülkemizde çok başarılı bir şekilde yapılıyor. Hastadan izin alma zorunluluğu olmayan bir nakil işlemi sadece hasta ' izin vermiyorum' diye yazılı vasiyet bırakırsa alınamıyor. Göz nakli diye bilinse de aslında sadece kornea alınıyor.

*Tam gün yasa taslağı gündem de ve buna tepkiler büyüyor. Kısaca bu taslak; her sağlık çalışanı sadece tek kurumda çalışabilecek demek oluyor. Ya özelde çalışacaklar ya da devlette, buna tepkiler büyüse de uygulama nasıl olacak bilinmiyor.

*Sağlık karneleri kalkacak yakında, sadece elinizde bankamatik kartı gibi bir kartla ya da nüfus cüzdanınıza yazılan bir numara ile tedavi olacaksınız. Bu sene uygulamaya geçilmesi bekleniyor.

*Bazı hastaneler çok farklı uygulamalar başlatıyorlar ve özellikle ilk olmayı hedefliyorlar. Anjio ve kalp ameliyatlarında fark alınmamasında oluşan yarış gibi, yapılan ameliyatı canlı yayında izleme imkanı gibi birçok fark yarışı kaliteyi artırma hedefi ile sürüyor.

Akreditasyon çalışmalarında hastaların kazanması dileğiyle .. Haftaya görüşmek üzere..

Hiç yorum yok: