18 Şubat 2008

Önlenebilir mi , Erken teşhis mi!

Kendimizi geliştirmek adına yaptığımız işler dışında başka güzellikler de hayatımızda olsun isteriz. Bazen hayat iyi süprizler dışında kötü acıları da beraberinde getirir. İşte acı olan bazı şeyleri unutmak en iyi ilaçtır. Unutmak için herkesin kendine özgü hobisi vardır. Benim de yeni edindiğim hobim, yağlıboya tablo yapmak. Ders almadan kendi kendime denemeler yapıyorum. Aslında ders almak isterim ama zamanım olmadığından bir şeyler yapmak ve rahatlamak adına yapılanlar içerisinde yerini alıyor. İlk tablomu tamamladım, gelincik resmi oldu. Bakalım bundan sonraki denemelerim nasıl olacak.

Bu hafta öğrendiklerime geçelim isterseniz; Kalın bağırsak kanseri hakkında çok ilginç bilgi edindim. Tek önlenebilir kanser olduğunu, erken teşhis ile birbirinden farklı anlamda kullanıldığını öğrendiğimde şaşkınlığım daha da arttı. Ülkemizde çok sık rastlanan kanser tipi olmasının yanında kolonoskopi ve endoskopi ile kolaylıkla belirlenebiliyor. Gizli kan testi uygulansa da, bu test kesin sonuç vermiyor. Önlenebilir çünkü, ailesinde bu hastalığa yakalananlar, 50 yaş üzerindekiler vb hastalarda 5-10 yılda bir kolonoskopi ile hastalık başlamadan önlem alınabiliyor. Erken teşhis ile belirlenebilir çünkü; polip olarak başlayan kanser, başta iyi huylu oluyor, ameliyatla alındığında hasta iyileşiyor. Eğer ilerlemiş safhada ise evrelerine göre ameliyat sonuç veriyor. Daha ayrıntılı bilgi edinmek isterseniz : http://www.kolonrektum.com/ adresine bakabilirsiniz.

*Kalp naklini ülkemizde çok fazla kişinin beklediğini ancak yeterli sayıda donör bulunmadığı için uygulanamadığının sıkıntısını yaşıyor hastalar. Yapay kalp umut olurken, kalp pili de farklı bir alternatif oluşturuyor. Bu konuda çalışmalar hız kazanıyor. Dilerim bekleyen hastalar bir an önce çözüm bulurlar.

*İspanya'da yapılan bir çalışmada yeni bir patojen keşfedilmiş. Türk bilimadamlarının da yer aldığı çalışmada, patojenin akciğer kanserinde ne gibi etkisi olduğu konusunda araştırma yapılıyor. Çinli'ler bu patojeni sadece morfolojik özellikleriyle sınıflandırsa da kesin olarak patojenin türü belirlenememiş durumda. Araştırmada Samsunlu bazı hastaların sonuçlarından da faydalanıyor.

Hastaneler ISO belgesi almak için yarışıyorlar peki nedir EN ISO 17025: Deney ve kalibrasyon laboratuvarlarının yeterliliği için genel şartların standardını belirleyen kalite sistemidir. Gelişmek için çaba sarfeden tüm hastaneleri kutlamak gerekir.

Haftaya yeniliklerle görüşmek dileğiyle...

Hiç yorum yok: