29 Şubat 2008

Miss Kokulu Nergis

Bu hafta evime aldığım Nergislerle merhaba demek istedim.

Nergisgiller familyasının Narcissus cinsinden olan çiçeğin adı Yunan mitolojisindeki Narkissos’un adından gelir. Mitolojiye göre sudaki görüntüsüne aşık olup ona kavuşmak için ölümü seçen güzeller güzeli Miss kokulu Nergis Narkissos’un öldüğü yerden nergisler bitmiştir. Nergis soğanı zehirli bir süs bitkisidir. Çok eski zamandan beri süs için yetiştirilen ve baharda ilk çiçek açan bitkiler arasındadır. Mitolojik olarak Narkissos'un hikayesi bu çiçeğe bakış açınızı değiştirecektir. Ayrıca Nergis çiçekleri arıların yardımıyla tozlaşır.Nergisler soğandan üretilerek çoğaltılır. Bir nergis soğanı bitki solduktan sonra sökülmeyip toprakta bırakılacak olursa gelecek yıl yeniden çiçek ve yaprak verir.

Şimdi öğrendiklerimize geçelim:

*EECP aleti ile kalp nakli yapılacak hastalara son çare olarak görülen cihaz ülkemizde çok az merkezde hizmet vermektedir. hiç bir yan etkisi olmayan ve kalbin gevşeme fazında basınç uygulandığında kalpte kılcak damar oluşmaya başlıyor. Yani aslında uygulandığında çok fazla faydası bulunan bir makina. Malesef bu tedavi yöntemini bilen kişi sayısı çok az.

*Hastanelerin bazıların laboratuvar sonuçlarını aynı gün içerisinde veriyor. Bu durum pek alışık olunan bir konu değil ancak, istendikten sonra hormon sonuçları da verilebilir.

*Özel hastaneler üniversite açma girişimi içerisindeler. Ankara ve İstanbul'daki bazı hastanelerin bu konuda çalışmaları sürüyor. Tıp fakülteleri çoğalacak bu durumu nasıl karşılaşsınız bilmiyorum ama eğitime verilen tüm destekler güzel bence.

Haftaya görüşmek dileğiyle..

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Nergis beyaz ve sarı rekli çiçekleri olur. Nergisi koklamak hayatta hiç olmazsa bir kere her insana nasip olmalı bir çok hastalıklarda ilaç gibi kullanıldıgı bilinmekte. Özellikle kokusu kalp, hafıza ve sinirlere faydalı oldugu..